Komoly fejlesztések történtek európai uniós forrásból a miskolci kórházakban

Megosztás

Leginkább eszközfejlesztésre használták fel a 800 millió forintot kitevő EU-s támogatásokat a központi intézmény és tagkórházai.

Javult az egészségügyi ellátás színvonala annak a közel 800 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően, amiből fejlesztették a megyei központi kórház és tagkórházainak onkológiai és kardiológiai eszközparkját.

A beruházás részeként számos új, nagyértékű orvostechnikai és diagnosztikai eszköz érkezett Miskolcra, melyek egyrészt hozzájárulnak az ellátás színvonalának emeléséhez, másrészt olyan diagnosztikai ellátás lehetőségét biztosítják a kardiológiai és onkológiai ellátásban, amelyek korábban nem voltak elérhetőek a lakosság számára.

A részleteket kedden ismertették a sajtó munkatársaival, akik egy bejáráson meg is tekinthették a megvásárolt eszközöket.

Büdi László orvosigazgató elmondta, a nehéz gazdasági helyzet ellenére újabb sikeres projektet tudtak lezárni. Rámutatott, hogy uniós összevetésben Magyarország, és különösen a régió nem áll túl jól a halálozási statisztikákban. A szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek mintegy 75 százalékát teszik ki a halálokoknak – ezért van különösen nagy jelentősége a beruházásnak.

Részletezte: a kor elvárásainak megfelelő kardiológiai eszközparkot mintegy 560 millió forintból alakították ki. Egyebek mellett lecserélték a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum régi angiográfiás berendezését egy közel 300 millió forint értékű, korszerű, kardiológiai beavatkozásokra alkalmas berendezésre. Mindhárom telephelyre új szívultrahang-állomások érkeztek, amelyek segítik a szakrendelések munkáját. Emellett számos új diagnosztikai berendezéssel is bővült a meglévő eszközpark. Vásároltak egy szív MRI leletező szoftvert is.

Mintegy 240 millió forintból fejlesztettek az onkológiai területen is: diagnosztikai, besugárzástervezési és terápiás eszközöket, szoftvereket szereztek be. Csaknem 100 millió forint értékben egy új endobrochyális videobronchoscopos rendszer segíti a gyógyítást – ilyen korábban nem volt elérhető a régióban. A Sugárterápiás Centrumba pedig egy új betegátfektető rendszer érkezett, amihez vásároltak egy speciális kamerát, a megfelelő diagnosztikai szoftverekkel.

– Mindezek hozzájárulnak a minőségi betegellátáshoz, meggyorsítják a kezelési folyamatokat, amivel javulnak a páciensek gyógyulási esélyei – hangsúlyozta az orvosigazgató. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek